• ساعت : ۱۲:۴۴
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۴/۲۱ 
  • تعداد بازدید : 18
عضو هیأت علمی سازمان تات:
شیردوش‌های مكانیزه توسعه میابند
رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول با اجرای اصول صحیح دوشش ماشینی و مدیریت تغذیه گوساله‌ها، زمینه برای پرورش صنعتی و حرفه‌ای گاومیش فراهم شده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان تات، محمدرضا مشایخی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایانا با بیان این‌که پرورش گاومیش در استان خوزستان بیشتر به صورت سنتی و در گله‌های کوچک انجام می‌شود؛ افزود: یکی از چالش‌های مهم در پرورش صنعتی گاومیش به ویژه در گله‌های بزرگ مسئله دوشش ماشینی این دام است.

رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی‌آباد دزفول اظهار داشت: در گله‌های سنتی که معمولاً دارای ۳۰ تا ۵۰ راس است؛ دوشش شیر گاومیش به صورت دستی و همراه با حضور گوساله شیرخوار انجام می‌شود که معایبی از جمله خطر قطع شیردهی مادر در صورت فوت گوساله، عدم اطلاع دقیق از میزان شیر تولید شده و مشکلات بهداشتی دارد.

وی گفت: در ایستگاه تحقیقات علوم دامی صفی‌آباد با توجه به تجربیات پروژه‌های متعدد شیوه‌نامه‌ای برای دوشش ماشینی، عادت‌دهی گاومیش‌ها به دستگاه شیردوش، جداسازی گوساله‌ها از مادر در بدو تولد و تغذیه مناسب گوساله‌ها تدوین و در حال اجرا است.

مشایخی با بیان این‌که عادت‌دهی گاومیش‌های شکم اول زایش به دوشش ماشینی راحت‌تر انجام می‌شود، افزود: ولی گاومیش‌های چند زایش با تجربه دوشش دستی، سخت‌تر به شیردوش ماشینی عادت  کرده و در این موارد ممکن است نیاز به تزریق هورمون اکسی‌توسین باشد.

وی به نکات مهم مدیریتی در روش دوشش ماشینی اشاره کرد و گفت: گوساله پس از خشک شدن و لیسیده شدن توسط مادر، از مادر جدا و به اصطبل مخصوص منتقل شده و آغوز شیر گاومیش تازه‌زا به صورت ماشینی دوشیده و به گوساله داده می‌شود. 

مشایخی افزود: تغذیه گوساله‌ها با شیر به میزان ۱۰ درصد وزن بدن در سه وعده در روز انجام و از ۱/۵ ماهگی استارتر کنسانتره به تدریج شروع شده و قطع کامل شیر حداکثر در ۳ ماهگی با رسیدن گوساله به وزن حداقل دو برابر وزن تولد انجام می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: اجرای این روش‌ها موجب افزایش ۳۸ کیلوگرم وزن گوساله‌ها در سن یک سالگی و بهبود رفتار آنها به گونه‌ای شده که مناسب نگهداری صنعتی است.

6.1.15.0
V6.1.15.0