به گزارش روابط عمومی سازمان تات، به نقل از موسسه آموزش و ترویج کشاورزی؛در این نشست محمد مهدی قاسمی، معاون سازمان تات، با معرفی مأموریتهای این مؤسسه، بر ضرورت همکاری مستمر با معاونتهای تخصصی بهویژه معاونت امور دام تأکید کرد.
وی با اشاره به پیشینه آموزش و ترویج کشاورزی از سال ۱۳۲۸، ارتقای بهرهوری، توسعه سرمایه انسانی، آموزش بهرهبرداران، استقرار نظام صلاحیتهای حرفهای، آموزش کارکنان، بهبود امنیت غذایی و نفوذ فناوری در تولید را از اهداف کلان این حوزه برشمرد و خواستار توجه بیشتر به برنامههای ملی، حمایت از هنرستانهای کشاورزی، جوانان و زنان روستایی شد.
در ادامه این نشست، مدیران مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی به طرح مسائل کلیدی دفاتر خود و چالشهای موجود از جمله مشکلات هنرستانهای کشاورزی در حوزه دامپروری، لزوم تعامل میان بخشهای مختلف برای استفاده از آموزشها و روشهای نوین ترویجی جهت ارتقای امنیت غذایی و افزایش تابآوری در شرایط بحرانی، تولیدات چندرسانهای در حوزه دامپروری، مانند: مستند «گاو شیری»، چالشهای مراکز خدمات جهاد کشاورزی در دهستانها، امکان حضور محققان و مروجان ارشد در اجرای طرحهای تحقیقاتی و میدانی معاونت امور دام و تقویت فعالیتهای دامپروری زنان روستایی و عشایری پرداختند.
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی، با استقبال از توسعه همکاری با حوزه آموزش و ترویج، بر اهمیت دامپروری در پایداری اقتصادی و اجتماعی روستاها تأکید کرد، و گفت:حیات اقتصادی بسیاری از مناطق روستایی به فعالیتهای دامپروری وابسته است. برخلاف برخی فعالیتهای کشاورزی، دامپروری قابل تفکیک از روستا نیست. سیاستهایی که به خروج دام از روستا منجر شوند، با توسعه روستایی در تضاد هستند و زیرساخت تولید در روستا را تضعیف میکنند .
وی در ادامه با اشاره به وضعیت کنونی روستاها افزود؛ برخی اقدامات و ناهماهنگیها از جمله عملکرد دهیاریها و سیاستهای توسعه نامتوازن، موجب شده بسیاری از روستاها به سکونت گاههای ثانویه تبدیل شوند. اگر دام از این مناطق حذف شود، حیات اقتصادی آنها در معرض خطر قرار میگیرد.
محمد ابراهیم حسننژاد با اشاره به کاهش توان مراکز خدمات جهاد کشاورزی در دهستانها، آن را یک هشدار جدی دانست و گفت: این مراکز باید خدمات تخصصی در حوزه دام ارائه دهند، اما اکنون با کمبود نیروی انسانی و تجهیزات مواجهاند. کمبود مددکاران ترویجی نیز یکی از چالشهای مهم در این زمینه است.
وی همچنین به نقش آموزش در ارتقای بهرهوری اشاره کرد و گفت: توزیع نهادهها بهصورت خام، بهرهوری را کاهش میدهد. آموزشهای ترویجی میتوانند در اصلاح این روند بسیار مؤثر باشند.
معاون امور دام در ادامه به ظرفیتهای کمتر شناختهشدهای مانند نوغانداری پرداخت و افزود؛پرورش کرم ابریشم، بهواسطه پراکندگی جغرافیایی، میتواند بخش قابل توجهی از خانوادههای روستایی را درگیر کند و نیازمند همکاری جدیتر در سطح ملی است.همچنین درباره مدیریت پسماندهای دامی و کشاورزی نیز اظهار داشت:پسماندها بهرغم پراکندگی، حجم بسیار بالایی دارند. ترویج میتواند در فرهنگسازی و کاهش این ضایعات نقش مؤثری ایفا کند.
وی درخصوص توانمندسازی زنان روستایی نیز تصریح کرد: ساختار فعلی، امکان تخصیص مستقیم اعتبارات حمایتی به زنان دامپرور را از سوی ما فراهم نمیکند، در حالی که نقش آنها در توسعه دامپروری انکار ناپذیر است.
در پایان نشست، محمدمهدی قاسمی ضمن جمع بندی مباحث با اشاره به محدودیتهای اعتباری، گفت: بسیاری از فعالیتها را با اتکا به اعتبار اجتماعی و ارتباطات انسانی در سطح ستاد و استانها پیش میبریم. خواسته ما تنها حمایت مالی نیست؛ بلکه انتظار داریم در جلسات شورای معاونین وزارتخانه، از معاونت آموزش و ترویج حمایت مؤثرتری صورت گیرد تا بتوانیم نقش خود را در تحقق اهداف کلان وزارتخانه از جمله امنیت غذایی، رشد بهرهوری و توسعه پایدار در بخش کشاورزی و دامپروری بهطور کامل ایفا کنیم.
گفتنی است؛ در این نشست که به میزبانی موسسه آموزش و ترویج برگزار شد،محمد ابراهیم حسننژاد؛معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی به همراه معاونین «برازنده، حسنی و صارمی» حضور داشتند.